Interpunkcija i formiranje teksta

·          Posle svakog znaka interpunkcije potrebno je ostaviti prored.

·          Ukoliko se u tekstu javljaju tri tačke (...), razmak posle njih dolazi samo ukoliko se nalaze na kraju rečenice. Pre tri tačke ne treba ostavljati prored (npr. nije ispravno pisati: I onda se suton spustio na grad ... )

·     U okviru zagrade nema razmaka (nije ispravno pisati ( Marko se trgnu. ), već (Marko se trgnu.)).

Kada ste završili sa pisanjem teksta (mada to se može uraditi i pre) morate tekst da selektujete i kliknete na opciju Justify (Ctrl+J) (tekst mora da bude jednak). 
Da proverite da li je svuda razmak isti. Onda obratite pažnju da niste negde progutali neko slovo ili pogrešno neku reč napisali (ja to zovem tehničkim stvarima). 

Daću vam jedan link, koji će vam pomoći oko pravopisa. Pomoći će vam da rešite sve nedoumice.


Hvala Radetu. (PP, pravilno je i Radetu i Radu, završetak imena na -e).

Računam da ste pogledali i proučili pravopis, a ja ću obraditi najinteresantnije i one delove koji predstavljaju najviše nedoumica.














2 коментара:

  1. Приликом објашњавања, употребили сте и "које је лектор требао да".

    То је граматички погрешно. Треба да гласи "које је лектор требало да"
    Била сам заинтересована да прочитам блог, али потребно је прво исправити сопствене грешке, да бисте могли да саветујете о туђим.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani, drago nam je da ste se zainteresovali za ovaj blog, greške se dešavaju, naravo u brzini pisanja. Hvala što ste nam ukazali na grešku, svi komentari su ovde dobrodošli. I mi ne savetujemo ničije greške već ukazujemo na moguće. Srdačan pozdrav od pravopisa i lekture, bićemo bolji ❤️

      Избриши

Истакнути пост

Kako se piše imejl, oglas

Vodili smo polemiku kako se pravilno piše prva reč u rečenici, imejlu, oglasu, obrascu... Jedni kažu zapetama treba izdvojiti vokativ, dr...